ПОЧЕО ПРОЈЕКАТ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА МУЗЕЈА

За реализацију пројекта “ Изложба проширене стварности античког града Хореум Марги” који општина Ћуприја реализује у сарадњи са Регионалном агенцијом за економски развој Шумадије и Поморавља, кабинет министра за иновације и технолошки развој Србије издвојио је 1.368.570,00 динара. Циљ пројекта је да се кроз дигитализацију, материјалну анимацију и виртуелну реконструкцију објеката, приближи широј јавности историјско и културно наслеђе римског града Хореум Марги.

“Процес дигитализације културног наслеђа започели смо још прошле године израдом анимације могућег изгледа римског града Хореум Марги, која је сада саставни део сталне поставке музеја. Активирањем бесплатне апликације на мобилном телефону, изложбена поставка ће бити оживљена, што практично значи да ће публика моћи да се са неколико тачака у граду, на самом локалитету и у музеју, упозна са изгледом североисточне куле античког града и да се и на овај начин, кроз дигиталне алате и различите медије упозна са историјским наслеђем Ћуприје, нагласио је Новак Новаковић, директор музеја “ Хореум Марги Равно”.

У оквиру пројекта биће направљен и нови веб сајт музеја. Реализација пројекта очекује се до краја децембра када ће изложбена поставка премијерно бити приказана пред домаћом публиком након чега ће бити презентована и у околним градовима.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП