ПОЧЕО УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ – СЛОБОДНИХ МЕСТА ИМА У ГИМНАЗИЈИ И ТЕХНИЧКОЈ ШКОЛИ

Будући средњошколци који су распоређени у првом уписном кругу, од данас могу да се упишу у жељене средње школе. Ове године, поред непосредног уписа доласком у школу, ученици се могу уписати електронским путем, преко портала eУправа. У свим ћупријским средњим школама већ првог дана уписа потребну документацију поднела је скоро половина ученика, а за све оне који нису успели да се упишу у првом кругу остало је слободних места у Гимназији и дуалним одељењима Техничке школе.

По устаљеној пракси већ у првом уписном кругу попуњена су сва расположива места на образовним профилима у Медицинској школи, а да би постали ученици ове средњошколске установе мали матуранти морали су да имају у просеку најмање 80 бодова. Да је бели мантил и даље најпримамљивији међу ђацима потврдила нам је и Зорица Маринковић, директорка Медицинске школе, која каже да су и ове године без проблема попунили уписну квоту од 121 ученика.

Ученици који уписују Медицинску школу долазе из свих крајева земље. Ове године уписали смо ученике са територије седам округа и из 16 општина, а од укупног броја уписаних, 102 ученика су са територије Поморавског округа. Највише је ученика из Параћина и Ћуприје, али је велико интересовање владало и код ученика из Нишавског, Расинског, Шумадијског и Браничевског округа.

Нешто слободних места остало је у ћупријској Гимназији, где су од 90 расположивих места у три одељења општег смера у првом кругу уписана 72 ученика. Ове године Гимназија је комплетирала и једно одељење за ученике са посебним склоностима за рачунарство и информатику, а према речима Дарка Миљанића, директора Гимназије, због великог броја интересената већ наредне године аплицираће за отварање још једног специјализованог ИТ одељења.

У циљу унапређења услова за остваривање наставе и учења, ћупријској Гимназији су на основу конкурса који је расписало Министарство просвете, науке и технолошког развоја одобрена средства у висини од 500 хиљада динара. Наменска средства биће утрошена за опремање још једног информатичког кабинета, па ће од наредне школске године Гимназија моћи да се похвали са четири специјализована ИТ кабинета, који ће свакако допринети побољшању постојеће наставе за талентоване ученике.

Образовни профили које је ове године понудила Техничка школа будућим средњошколцима деловали су много атрактивније него раније, па су у првом уписном кругу попуњена сва места на смеровима у области саобраћаја. Према речима директорке Техничке школе Маје Манић и ове године уписани су ученици са територије читавог Поморавског округа, а слободних места има још само у два дуална одељења, на образовним смеровима Шумарство и обрада дрвета и Машинство и обрада метала.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП