ПРЕВЕНТИВНИ ЗДРАВСТВЕНИ ПРЕГЛЕДИ У ЋУПРИЈСКИМ СЕЛИМА

Од 18. априла у сеоској амбуланти у селу Јовац почиње реализација пројекта “Превентивни здравствени прегледи у руралним срединама” који подржава Европска унија у сарадњи са Владом Републике Србије преко ЕУ ПРО плус програма. Носилац пројекта је Црвени крст Ћуприја у партнерству са Локалном самоуправом и Домом здравља Ћуприја.
Доктор и медицинска сестра ће бити ангажовани у седам села општине Ћуприја и обављаће превентивне здравствене прегледе у сеоским амбулантама по одређном распореду.
Планирано је да се пројектне активности реализују у наредних седам месеци и да се што већем броју мештана у руралним срединама обезбеде превентивни прегледи као што су: мерење нивоа шећера у крви, мерење крвног притиска, ЕКГ и провера општег здравственог стања. Медицински тим ангажован на пројекту ће, у сарадњи са медицинским тимом Дома здравља, пружати све неопходне прегледе и информације како би се превенирали озбиљнији здравствени проблеми.
Циљ пројекта је управо повећање доступности здравствених услуга мештанима руралних средина са посебним освртом на бригу о здрављу старијих и особа са инвалидитиетом којима је сада омогућено лечење у својој месној сеоској амбуланти. Епидемија Ковида 19 оставила је бројне последице на здравље људи те је превенција заиста неопходна како ток болести не би попримио озбиљније размере.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП