Пчеларство је занимање са перспективом

Пчеларство је делатност која у Ћуприји постоји и успешно функционише дуги низ година. До релативно скоро пчелари су се овим занимањем бавили као индивидуални произвођачи, али како је пракса показала да удруживање знатно олакшава започињање посла, а касније и пласмана производа, неки од пчелара са територије наше општине оформили су своја удружења. На заједничкој скупштини марта ове године донета је одлука о уједињењу, и тако је формирано удружење “Раваница-Немања”, које броји око 70 чланова.

Према подацима Савеза пчеларских организација Србије, са нешто више од милион обележених кошница наша земља је светски лидер по броју кошница по глави становника. Перспектива овог занимања није остала незапажена од Министарства пољопривреде, које протеклих пар година додељује субвенције за пчеларе. Ту су и средства за удружења пољопривредних произвођача која по конкурсу додељује општина Ћуприја. За њих могу конкурисати и пчелари, и то су свакако подстицаји које треба искористити, оценио је Милош Марић, председник удружења пчелара “Раваница-Немања”.

“У овом тренутку субвенција износи 720 динара по кошници, али се тај износ сваке године повећава. За улазак у систем субвенција могу конкурисати сви који имају регистровано пољопривредно газдинство, пчелињак и кошнице, и тако добити значајна средства. Такође, Министарство пољопривреде врши повраћај 40% средстава уложених у куповину нове опреме”, истакао је Милош Марић.

Јул је месец у ком се завршава тромесечна сезона медобрања, након које неизоставно треба вршити третмане против заразе. Ту се пре свега мисли на третмане против варое, који се врше помоћу пет регистрованих препарата на бази мравље и млечне киселине. Идеално би било извршити их до краја јула, а неки крајњи рок је завршетак августа.

“Захваљујући ангажману Савеза пчеларских организација Србије, кровној организацији свих удружења пчелара, откупна цена меда је повећана готово четири пута. То значи да је итекако могуће живети од пчеларства, али како ми пчелари умногоме зависимо од временских прилика, пре упуштања у овај посао морају се пажљиво сагледати сви ризици, а не само користи”, закључио је Марић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП