ПРОБЛЕМАТИЧНО У КОВИД АМБУЛАНТИ ДОМА ЗДРАВЉА, НА ВИРУС ПОЗИТИВАН СВАКИ ДРУГИ ТЕСТИРАНИ

Тренд раста броја позитивних на коронавирус приметан је у општини Ћуприја, па је тако повећан и број прегледа у ковид амбуланти ћупријског Дома здравља. Истовремено, више је и оних чији су резултати тестирања на вирус позитивни – каже др Јадранка Ђорђевић, шеф Службе за здравствену заштиту одраслих Дома здравља.

У последњих десетак дана је нарочито проблематично. На дневном нивоу се обави се између 60 и 70 прегледа, али и око 30 консултација телефоном. Велики је број првих прегледа, где најчешће има разлога за тестирање на коронавирус, што значи да има много новооболелих. Дневно тестирамо око 40 особа, од чега 50 до 60 одсто буде позитивно.

Што се тиче старосне структуре оболелих, др Ђорђевић каже да су то у највећем броју радно способни људи, те да је све мањи број грађана старијих од 70 година. Сви пацијенти који имају респираторне сметње и друге симптоме који могу указивати на ковид-19 треба да се јаве у ковид амбуланту, ради обавезног прегледа и дијагностике.

На улазу у Службу за здравствену заштиту одраслих обавезно се врши тријажа и онда неко од медицинског особаља све пацијенте који имају симптоме у виду кашља, гушења, бола у грлу и повишене температуре упути на преглед у ковид амбуланту. Са налазом из ковид амбуланте пацијент се враћа код нас како би изабрани лекар надаље спровео утврђену процедуру, а све у циљу да се спречи мешање ковид суспектних и пацијената који имају неку другу инфекцију.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП