РАДОВИ НА ОБНОВИ ЦРКВЕ ТЕКУ ПРЕДВИЂЕНОМ ДИНАМИКОМ

Радови на обнови саборне цркве св. Георгија у Ћуприји. Започети су током јанаура и за сада се одвијају предвиђеном динамиком – рекао је старешина цркве протојереј Рајко Рајковић. Влага у зидовима нанела је много штете живопису па се најпре почело са санацијом пода. Постављено је подно грејање – ракао је старешина Рајковић.

Отворено је неколико сонди у парапетној зони да би се утврдило стање сухозида. Мајстор камене пластике, Драгомир Браца Ристић, који руководи грађевинским и изводи радове на новом каменом престолу, проценио је да је сврсисходно одстранити слој трошног малтера и ревитализовати камени сухозид.

Камен ће бити темељно очишћен и заштићен од свих фактора деструкције. За заштиту камена користиће се најквалитетнија хемијска средства која пружају врхунску заштиту без нарушавања природне лепоте камена. Спојнице ће бити обрађене специјалним историјским малтером који задовољава највише естетске и грађевинске норме.

Радове се финасирају из донација и помоћи верног народа и проз програм суфинсирања пројекта верских заједница које обезбеђује локална самоуправа – рекао је Рајковић.

Према речима старешине цркве Рајка Рајковића највећи део радова биће завршен до Васкрса, а свакако до саборне славе Светог Ђорђа. Од радова у будућем периоду Рајковић је рекао да се сагледавају могућности за обову фасаде цркве.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП