ВИЗИОНАР ЈОВАН РАКИЋ

Професор Јован Ракић је био визионар. Захваљујући њему Ћуприја носи епитет “град музике” – рекао је Стефан Стаменковић, директор фестивала Раванелиус”, на вечери камерне музике посвећеној оснивачу и првом директору Школе за музичке таленте, Јовану Ракићу.

Јован Ракић (1915-2002) је био професор виолине, пореклом из Ражња. Готово читав свој радни век провео је у Ћуприји, најпре као професор у Школи за основно музичко образовање „Душан Сковран“, а затим и као први директор новоосноване, прве и једине у ондашњој Југославији – Школе за музичке таленте. Сматра се иницијатором отварања Школе за музичке таленте у Ћуприји.

Као директор Музичке школе “Душан Сковран” у Ћуприји, Ракић је 1968. године изнео идеју о оснивању Школе за музичке таленте, у чему га је најпре подржало локално општинско руководство и професор Лазар Марјановић, некадашњи председник Удружења музичких педагога Србије.

Борба за оснивање школе била је тешка и дуготрајна. Тек ће пет година касније, 1973. године бити донета Одлука о оснивању музичке школе интернатског типа и гудачког смера у Ћуприји за изразите музичке таленте СР Србије, коју су потписали тадашњи декан Музичке академије у Београду Душан Сковран и председник СО Ћуприја Милутин Гајић. Одлука је подржана и од стране свих других легитимних институција, попут Комисије за образовање и културу Републичког већа Савеза синдиката Србије, СИЗ културе Општине Ћуприја, СИЗ образовања Општине Ћуприја, Републичке заједнице образовања и других. Први директор ове установе био је Јован Ракић.

Не без разлога, Јован Ракић се сматра једним од најзначајнијих просветних и културних делатника у Ћуприји, у чије је време изграђена концертна сала Музичке школе “Душан Сковран” и основана јединствена Школа за музичке таленте.

Године 1989. године Ракић је објавио монографију о оснивању и раду Школе за музичке таленте под називом “Велика породица”, са намером да будућим генерацијама остане трајно сведочанство о музичком животу Ћуприје и оснивању јединствене институције у земљи. Ова изузетна личност једна је од најзаслужнијих за епитет града музике који Ћуприја поносно носи већ пола века.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.