ВИЗИОНАР ЈОВАН РАКИЋ

Професор Јован Ракић је био визионар. Захваљујући њему Ћуприја носи епитет “град музике” – рекао је Стефан Стаменковић, директор фестивала Раванелиус”, на вечери камерне музике посвећеној оснивачу и првом директору Школе за музичке таленте, Јовану Ракићу.

Јован Ракић (1915-2002) је био професор виолине, пореклом из Ражња. Готово читав свој радни век провео је у Ћуприји, најпре као професор у Школи за основно музичко образовање „Душан Сковран“, а затим и као први директор новоосноване, прве и једине у ондашњој Југославији – Школе за музичке таленте. Сматра се иницијатором отварања Школе за музичке таленте у Ћуприји.

Као директор Музичке школе “Душан Сковран” у Ћуприји, Ракић је 1968. године изнео идеју о оснивању Школе за музичке таленте, у чему га је најпре подржало локално општинско руководство и професор Лазар Марјановић, некадашњи председник Удружења музичких педагога Србије.

Борба за оснивање школе била је тешка и дуготрајна. Тек ће пет година касније, 1973. године бити донета Одлука о оснивању музичке школе интернатског типа и гудачког смера у Ћуприји за изразите музичке таленте СР Србије, коју су потписали тадашњи декан Музичке академије у Београду Душан Сковран и председник СО Ћуприја Милутин Гајић. Одлука је подржана и од стране свих других легитимних институција, попут Комисије за образовање и културу Републичког већа Савеза синдиката Србије, СИЗ културе Општине Ћуприја, СИЗ образовања Општине Ћуприја, Републичке заједнице образовања и других. Први директор ове установе био је Јован Ракић.

Не без разлога, Јован Ракић се сматра једним од најзначајнијих просветних и културних делатника у Ћуприји, у чије је време изграђена концертна сала Музичке школе “Душан Сковран” и основана јединствена Школа за музичке таленте.

Године 1989. године Ракић је објавио монографију о оснивању и раду Школе за музичке таленте под називом “Велика породица”, са намером да будућим генерацијама остане трајно сведочанство о музичком животу Ћуприје и оснивању јединствене институције у земљи. Ова изузетна личност једна је од најзаслужнијих за епитет града музике који Ћуприја поносно носи већ пола века.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП