“ШИДСКИ ПЕЈЗАЖ” ВЕЛИКОГ САВЕ ШУМАНОВИЋА У МУЗЕЈУ “ХОРЕУМ МАРГИ-РАВНО”

Изложба “Шидски пејзаж Саве Шумановића” свечано је отворена у галерији музеја “Хореум Марги-Равно”. Велики број посетилаца који су испунили изложбени простор ћупријског музеја имао је прилику да погледа 22 платна славног српског сликара и лично се увери зашто Шумановић слови за једног од најбољих домаћих уметника свих времена, који је остварио богату интернационалну каријеру.

“Реч је о делима која су у Ћуприју стигла из Галерије Саве Шумановића у Шиду, а ова изложба је јединствен начин да се шира поморавска публика непосредно упозна са стваралаштвом једног тако реномираног уметника какав је био Шумановић”, рекао је на отварању Новак Новаковић, директор музеја “Хореум Марги-Равно”.

“У нашој галерији чувамо 417 слика Саве Шумановића, од чега готово половину чине управо пејзажи. Последњих десет година свог стваралаштва посветио је сликању пејзажа родног Шида који је толико волео. Та дела заузимају посебно место у нашој сталној поставци, а најзад је дошло време да један њен део представимо и у Ћуприји”, закључила је Весна Буројевић, директорка Галерије Саве Шумановића и ауторка изложбе.

“Шидски пејзажи Саве Шумановића” могу се погледати до 27. октобра.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП