Ситан бод ћупријских везиља

Комад платна, омиљена боја конца, игла и мало добре воље. За почетак довољно, а све остало може да се научи на радионици веза које организује Актив жена “ Наше златно доба” из Ћуприје. Сваког уторка у просторијама Прве месне заједнице уз чашицу разговора настају најлепши везени мотиви на српском платну, а сваки бод и извезена слика посебна је по својој лепоти. “ Некада је везиљски занат био веома цењен, а данас се ова уметност на тржиште враћа кроз разне модне детаље. Циљ нам је да вез и остале рукотворине, као и уметност израде традиционалног ручног рада сачувамо од заборава, а да знање које поседујемо пренесемо даље. Жеља нам је да кроз овакве радионице анимирамо и млађу популацију а нарочито припаднице лепшег пола из сеоских средина”, кажу полазнице радионице веза.

 

Радионице се одржавају сваког уторка, а десет часова довољно је да почетнице савладају основни и наједноставнији бод, такозвани “бод за иглом”. Осим повећања броја чланица, жеља им је да у наредном периоду, нарочито сада када имају своје просторије, активно конкуришу  пројектима који ће им омогућити да набаве додатни материјал за даљи рад како би на најбољи начин представиле рад свог удружења.

 

Златне руке ових вредних дама до сада су израдиле велики број рукотворина, а добар део онога што направе на својим радионицама поклоне или изложе на многобројним манифестацијама где су увек радо виђене гошће. Њихов вез краси народну ношњу КУД “Железничар”, а надају се да ће у будућем периоду своје радове моћи да понуде и туристима који посећују манифестације у нашем граду и окружењу. Актив жена “Наше златно доба” постоји више од четири године, а као удружење званично су регистроване годину дана. Тренутно окупљају око 20 чланица, махом пензионерки.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП