СЛОВАЧКА КОМПАНИЈА INOBAT ЖЕЛИ ДА ГРАДИ ФАБРИКУ У ЋУПРИЈИ

Словачка компанија INOBAT најавила је да ће у Ћуприји градити фабрику за производњу и рециклажу електричних батерија за аутомобиле. Уколико се реализује, то би могла да буде инвестиција вредна више од две милијарде евра.

Вест да је општина Ћуприја изабрана за изградњу фабрике, која би могла да промени привредну слику региона, позитивно је изненадила и представнике локалне власти. То је лепа вест – рекао је председник Скупштине општине Нинослав Ерић, и подсетио да потписивање Меморандума о сарадњи не значи аутоматски и реализацију пројекта.

Оно што је добра вест јесте да су они дали ту информацију да ће инвестирати у наш град, имамо ту пуно неких негативних информација које се тичу нивоа субвенција, такође и да ли је Рио Тинто повезан са њима, оно што ми можемо њима да кажемо, тај ниво инвестиција које желе да инвестирају у Србију, у Ћуприју прелази неколико милијарди Нинослав Ерић, председник Скупштине општине и народни посланик.

Изабрали смо Ћуприју као другу Инобатову локацију због њене гостољубиве локалне заједнице и практичне и проактивне општинске власти. Још један велики плус за Ћуприју је потенцијал за заједнички развој сопствене енергетске паметне мреже и енергије из обновљивих извора за сопствену потрошњу рекао је Мариан Боцек, извршни директор Инобата.

Више од 700 хектара индустријске зоне Добричево, уз сам ауто-пут, свакако су погодни за инвеститоре, јер је добра инфраструктура оно што сви желе. У Ћуприји је тренутно близу две хиљаде незапослених па многи прихатају посао ван свог занимања.

Инвестиције од више милијарди евра имаће велики утицај на бруто друштвени производ и на наше суграђане, који ће радити у тим фабрикама – рекао је Нинослав Ерић.

У Меморандуму о разумевању стоји да ће Србија инвестицију подржати са 419 милиона евра, и да ће фабрика поштовати све еколошке стандарде који важе у нашој земљи исто као и у Европској унији.

Надамо се страним инвестицијама и очекујемо их, али морамо и одговорно да се понашамо. Меморандум о сарадњи је потписан, али конкретизацију очекујемо закључио је Ерић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП