СТАТУА КНЕЗА ЛАЗАРА НА ВИДОВДАН ЗАСИЈАЛА У ЋУПРИЈИ

Ћуприја је добила нови симбол који ће је обележити за сва времена. На свечаности поводом прославе Видовдана откривен је 15 метара висок споменик кнезу Лазару Хребељановићу, постављен на кружном току на улазу у град из смера аутопута.

Овогодишње Видовданске свечаности у потпуности се разликују од свих пређашњих – како по месту одржавања, тако и по грандиозном монументу који је локална самоуправа подарила суграђанима на велики празник. Своје утиске поделио је и председник општине Ћуприја Нинослав Ерић.

Споменик кнезу Лазару је први споменик у Србији на једном кружном току за који је дата грађевинска дозвола. Локална самоуправа јесте уложила средства у његову изградњу, али није важна материјална вредност. Кнез Лазар је на Косову изгубио овоземаљски живот, али је духовно наставио да живи у манастиру Раваница. Претходно смо асфалтирали пут до манастира, а круна нашег рада је свакако постављање статуе кнеза Лазара који руком показује ка својој задужбини. Овај догађај представља велику прекретницу у туристичком развоју општине Ћуприја.

Сваки споменик је сведочанство неког историјског догађаја, а овај ће нас стално подсећати на кнеза Лазара и његову браћу која су са њим пошла у Бој на Косову, да бране свој народ и своју веру – истакао је у свом обраћању, након чина освештавања, владика пожаревачко-браничевски Игнатије.

Као што је тада кнез Лазар то чинио уздајући се у царство Божије и вечни живот, тако треба и сви ми своја дела и живот да темељимо на том уверењу, јер у супротном неће имати смисао. Хвала вајару који је овај споменик створио, онима чија је ово била идеја, и свима вама који сте присуством увеличали церемонију. Од сада свако онај ко буде прошао овуда, чак и ако не зна ко је био кнез Лазар, питаће се коме је споменик посвећен и тако научити понешто о нашој славној историји.

 

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

 

 

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП