СВЕ МЕРЕ И ОДЛУКЕ ПОМОРАВСКИХ ШТАБОВА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

У свим општинама Поморавског округа предузете су ригорозније мере у циљу спречавања ширења коронавируса. Сви општински штабови за ванредне ситуације одржавају редовна заседања, а осим ограничења и мера које је увођењем ванредног стања прогласила Влада Републике Србије, уведене су и додатне мере и правила на локалу.

Оно што је заједничко за све општине Поморавског округа јесте да су након одлуке Владе сви угоститељски објекти до даљег затворени, обустављен је приградски превоз, а највећа брига усмерена је на најстарије суграђане, о чијим се потребама у виду набавке лекова и намирница брину волонтери општинских услужних и кол центара и Црвеног крста.

Одлуку о обустави рада угоститељских објеката, ресторанских делова хотела, хостела, бифеа, кафића при бензинским пумпама и кладионица, и пре званичне одлуке Владе донео је деспотовачки Штаб за ванредне ситуације. Укинут је и пијачни дан четвртком у свим месним заједницама на територији општине и у самом Деспотовцу. Локална самоуправа, у сарадњи са Домом здравља, оформила је Центар за помоћ и информације, који ће бити на располагању пре свега грађанима који су старији од 65 година, а за грађане са респираторним проблемима и температуром отворена је тријажна амбуланта.

Сви правни субјекти на територији општине Свилајнац радиће до 16 сати, осим оних за које је утврђена радна обавеза у време забране кретања. Малопродајни објекти радиће од понедељка до суботе од 7 до 16 сати, а недељом од 8 до 16 сати, уз поштовање наредбе да у објекту може да борави само један потрошач на 4 квадратна метра. Комунално предузеће врши појачану дезинфекцију свих јавних површина. Формиран је позивни центар и служба за услужну набавку животних намирница и лекова, намењена Свилајнчанима који нису у могућности да из здравствених разлога излазе из кућа а живе сами без подршке породице.

И у Рековцу је након проглашења ванредног стања испоштована одлука о престанку рада јавних установа и угоститељских објеката, а за потрошаче су затворене пијаце у Рековцу и Белушићу. Наложена је дезинфекција и дератизација просторија и возила јавних установа, као и просторија и возила Дома здравља, Полицијске управе и Ватрогасног одељења.

Штаб за ванредне ситуације општине Параћин је на основу препоруке Привредне коморе Србије рад малопродајних објеката ограничио на шест дана у недељи од 7 до 16 сати, и недељом од 8 до 16 сати, уз поштовање прописа о броју присутних потрошача, општих мера превенције и физичке удаљености. Штаб је наложио обезбеђивање додатних количина хлора за потребе здравствених установа, првенствено Службе хитне медицинске помоћи. Спортски центар “7. јул” одређен је одлуком Штаба за прихватни центар у ванредним околностима, а овај простор служиће и за пријем робе која је већ почела да пристиже, а у питању су намирнице са дугим роком трајања, односно конзервирана и сува храна. Служба за подршку најстаријим грађанима биће доступна и током викенда, а позиве ће примати од 8 до 18 сати.

Град Јагодина спроводи све мере у складу са одлуком највиших државних органа о ванредном стању у Србији. Од почетка ванредног стања, град Јагодина је преко Центра за социјални рад, а уз помоћ волонтера, на дневном нивоу до сада поделио својим најстаријим и социјално угроженим суграђанима 2500 пакета са храном и исто толико пакета са средствима за хигијену. Град Јагодина и ЈКП “Стандард” су претходних дана извршили су дезинфекцију града и села, и са тим послом ће наставити и даље.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП