СВЕЧАНО ОТВОРЕНИ 39. “МАТИЋЕВИ ДАНИ”

У летњој читаоници Народне библиотеке “Душан Матић” свечано су отворени 39. “Матићеви дани”, манифестација која слави име и дело једног од највећих српских књижевника надреалиста – академика и дипломате Душана Матића.

Манифестацију је у присуству бројних гостију и поштовалаца књижевног стваралаштва Душана Матића отворила Љиљана Ђорђевић, директорка библиотеке, која је у свом обраћању истакла да све док постоје генерације младих који ће са поштовањем неговати име и дело чувеног надреалисте, ова манифестација ће трајати.

Посебно бих се осврнула на то да сваке године бележимо све већи број пристиглих збирки са којима се млади песници до 27 година надмећу за престижну награду “Матићев шал”. Награда се додељује за прву књигу песама објављену у периоду између две манифестације, а ако вам кажем да нам је овога пута послато 30 збирки то најбоље говори колико је била оштра конкуренција. Победника, иначе, још увек нисмо изабрали.

Експерименти на папиру, колажи и преводи Луле Вучо, Шеве Ристић и Леле Матић, посматрани из перспективе жене која гради свој женски идентитет у контексту београдске авангардне сцене, биле су тема предавања “Супруга, муза, уметница: жена у београдском надреализму” које је на отварању манифетације одржала професор доктор Миланка Тодић, професор на Факултету примењених уметности у Београду.

Све три, поред тога што су биле супруге славних надреалиста Александра Вуча, Марка Ристића и Душана Матића, биле су обожаване музе у њиховим стиховима и модели на њиховим фотографијама, а истовремено самосвесне креативне личности. Манифест надреализма потписало је укупно 13 наших песника, али сви они су имали лепше половине које су биле активни уметнички ствараоци. О њиховој уметности се до сада ретко говорило, а први пут је изложена 2002. године у Музеју примењене уметности. 

У уметничком делу програма учествовали су ученици ћупријске Гимназије, брачни пар Јелена и Предраг Качавенда, а посетиоци су такође могли да погледају изложбу библиотекарске грађе о надреализму у Србији.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП