ТОКОМ ОВЕ ГОДИНЕ НАСТАВАК РАДОВА НА КОНЗЕРВАЦИЈИ АРХЕОЛОШКОГ ЛОКАЛИТЕТА ХОРЕУМ МАРГИ

Археолошко културно наслеђе је најбројније наслеђе на територији Србије, али истовремено најмање истражено и најмање заштићено наслеђе. На територији општине Ћуприја, а коју покрива Завод за заштиту споменика културе Крагујевац, статус културног добра има само археолошко налазиште античког града Хореум Марги.

Прва археолошка истраживања археолошког локалитета античког града Хореум Марги, започета су 60-тих година прошлог века, када је у кругу војне касарне у Ћуприји истраживања спровео Војни музеј из Београда, под руководством његовог кустоса др Драгослава Пилетића. Од тада до данас, истраживања су настављана у неколико етапа а крајем 80-тих година у дворишту музеја пронађени су остаци североисточне куле Каструма Horreum Margi из 2. и 4. века нове ере.
Најобимнија археолошка истраживања на овом локалитету рађена су у периоду од 2018. до 2020. године, а према речима директора музеја “Хореум Марги-Равно”, Новака Новаковића у сарадњи са Заводом за заштиту споменика Крагујевац, истраживања на овом вредном локалитету биће настављена и током ове године.

Планирано је да се уради конзервација остатака североисточне куле и источног и северног бедема града Хореум Марги, на локалитету у дворишту музеја. То је приоритет, јер другачије нећемо моћи да сачувамо да сачувамо овај вредан археолошки локалитет, чија је даља девастација апсолутно недопустива. Ово је свакако један од највреднијих, ако не и највреднији експонат музеја, и поред његове немерљиве културно-историјске вредности, једини истражени део локалитета римског града Хореум Марги Равно, представља велики туристички потенцијал Ћуприје, који се мора сачувати, закључује Новаковић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП