У Ћуприји НИЈЕ регистрован НОДУЛАРНИ ДЕРМАТИТИС

На територији општине Ћуприја до сада није регистрован ни један случај обољевања говеда од нодуларног дерматитиса. Ради се о заразној болести која искључиво напада говеда а преносиоци су комарци, муве, крпељи и обади. Смртност код заражених животиња је мала али су месо и млеко неупотребљиви, а на свим зараженим говедима мора да буде извршена еутаназија. БОЛЕСТ НИЈЕ ПРЕНОСИВА НА ЉУДЕ.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Управа за ветерину,  предузело је мере заштите од даљег ширења болести која је од уласака у земљу захватила неколико округа. Формиран је републички кризни центар а све локалне самоуправе су добиле задатак да на својим територијама формирају општинске кризне центре који ће спроводити наложене мере.

Забрањен је промет пријемчивих животиња(говеда и бивола) и јавно окупљање на сајмовима, изложбама и сточним пијацама на подручју Републике Србије. Дозвољен је промет животиња директно на клање у одабрану кланицу  преко откупних места уз одговарајућу документацију  као и извоз живих животиња из одбрених објеката за извоз, у којима се пошиљка формира у року од 24 сата искључиво под надзором ветеринарског инспектора.

Штаб за ванредне ситуације одржао је седницу на којој је формиран општински кризни центар на коме су донете мере превенције и даљи поступци уколико се болест појави. Одељење за пољопривреду општине Ћуприја добило је налог да евидентира све одгајиваче говеда и са њима одржи едукативне састанке о заштити од ове болести.

У случају појаве болести све еутанизиране животиње биће отпремане у ВУ “Напредак”, или у случају великог броја евентуално укопаване на сточном гробљу, које ће за те намене бити формирано на старој депонији, одлучио је штаб за ванредне ситуације.

Општина Ћуприја је извршила запрашивање зелених површина против главних преносилаца ове заразне болести а у најави је још један третман из ваздуха, чуло се на штабу.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП