У ДОБРИЧЕВУ СЕ ГРАДЕ РЕЗЕРВОАР И ЦРПНА СТАНИЦА ЗА БОЉЕ ВОДОСНАБДЕВАЊЕ ЋУПРИЈЕ

Грађевинска оператива ЈКП “Равно 2014” ради на изградњи прикључног потисног цевовода са растеретном комором и црпном станицом за обезбеђивање уредног водоснабдевања Ћуприје, насеља Добричево и Индустријског парка “Добричево”, у зони изградње фабрике “СМП аутомотив”.

На месту где је пре скоро двадесет година изграђен резервоар за дневно поравнање воде који никада није био у функцији, локална самоуправа одлучила је да изградњом наведена два објекта опреми овај простор и приведе га намени – објашњава Дејан Ристић, директор градског комуналног предузећа.

Већ дуже време трагамо за одговарајућим техничким решењима за обезбеђивање нове количине воде, али и  уредније водоснабдевање из постојећих ресурса. Овде је својевремено изграђен резервоар за дневно и ноћно поравнање, али је због недовољне количине воде или пак нечије погрешне процене тај концепт напуштен, а инфраструктура остављена да пропада од зуба времена. Сада градимо један резервоар за водоснабдевање Ћуприје, Добричева и дела истоимене индустријске зоне, као и црпну станицу са пумпама, који ће користити воду са изворишта Немања.

Према речима Дејана Ристића, један од проблема приликом извођења радова било је довођење електромреже јер је постојећа, која је изграђена пре двадесетак година, уништена.

Ова локација је струјом снабдевана из нисконапонске мреже у насељу Добричево, што је заиста један ограничавајући фактор. Њеним напуштањем пре петнаестак година све то је девастирано, а трафои и бандере су скинути. Гради се нова трафостаница и то је већ у поодмаклој фази, а решавање питања електромреже омогућиће будући привредни и индустријски развој.

Поред изградње новог, ЈКП “Равно 2014” планира санирање постојећег резервоара који је капацитета две хиљаде кубика, како би се у перспективи пунио водом из три бунара у атару села Супска и затим користио за водоснабдевање града – наводи Ристић.

Примера ради, овај резервоар има пет пута већи капацитет од онога на Стрелишту. Проблем је што издашност извора Немања није довољна, јер зависно од годишњег доба варира од 15 до 40 литара у секунди, што је највероватније разлог за одустајање од тог пројекта у прошлости. Тренутно се раде испитивања на три бушотине у Супској. Уколико резултати студије о количини воде која се са њих може добити буду задовољавајући, сву ту воду спровешћемо до Добричева и одавде гранати водоводну мрежу ка Ћуприји и ка селима.

Радови о којима говоримо подразумевају велика улагања која се не могу извести ослањањем искључиво на буџет локалне самоуправе. Изградња резервоара, црпне станице и потисног цевовода кошта 30 милиона динара без ПДВ-а, а изградња трафостанице додатних шест милиона.  Стога није случајно што ће Општина Ћуприја и ЈКП “Равно 2014” искористити прилику да овај пројекат финансирају републичким наменским средствима за опремање индустријске зоне, и тако грађанима обезбеде стабилније водоснабдевање – закључио је Дејан Ристић.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

 

 

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП