УНС: ВЛАДА ДА ФИНАНСИЈСКИ ПОМОГНЕ МЕДИЈИМА

Удружење новинара Србије затражило је од Владе Србије да у програм подршке привреди у доба пандемије приоритетно уврсти мала и средња предузећа, међу којима је највећи број медија у Србији. 

Ванредно стање увело је медије у зону страховитог ризика за опстанак. Ако Влада Србије у овом тренутку не помогне угроженој новинарској индустрији, без које нема демократског уређења земље, несагледиво велики број новинара придружиће се колегама које су већ остале без посла, што ће довести до смањења разноврсности медија и информација које грађани добијају – стоји у саопштењу овог удружења

УНС нарочито тражи подршку за штампане и локалне медије, који су у овом тренутку најугроженији, позивајући Министарство културе и информисања да што пре оконча све конкурсе за суфинансирање пројеката и подели средства која су предвиђена буџетом за ову годину.

Од Владе се захтева да помоћ угроженим медијима обухвати најмање следеће мере:

–  ослобођење од плаћања пореза на добит, доприноса и пореза на зараде док траје ванредно стање, и наредна три месеца

–  ослобођење од наплате комуналних накнада и осталих намета градова и општина, укључујући порез на имовину док траје ванредно стање, и наредна три месеца

–  увођење трајне мере плаћања ПДВ-а по наплати

Већина европских држава суфинансира медије на различите начине, а буџетска помоћ медијима предвиђена је и недавно усвојеном Медијском стратегијом. У овом тренутку важно је да медији, као и друга мала и средња предузећа, добију финансијску подршку како не би морали да отпуштају раднике или да потпуно прекину пословање – подсетили су у Удружењу новинара Србије.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП