УСВОЈЕН БУЏЕТ ОПШТИНЕ ЋУПРИЈА ЗА 2022. ГОДИНУ

Са 25 гласова одборника, Скупштина општине Ћуприја усвојила је буџет за 2022. годину, који је пројектован на милијарду 764 милиона 923 хиљаде динара. Образлажући Одлуку о буџету, Нинослав Ерић, председник Скупштине општине Ћуприја истакао је да је са данашњим датумом извршење буџета на приходовној страни највеће до сада, милијарду и 180 милиона динара, што значи да је од 2013. године буџет општине Ћуприја утростручен. “ Буџет за 2022. годину је развојни и у себи носи пре свега велике потенцијале, превасходно инвестиционог улагања у завршетак започетих и планирање нових пројеката. Раст буџета дао је простора да се средстава у значајној мери поред наставка инфраструктурног опремања нове индустријске зоне, санацију водоводне и канализационе мреже, определе за комплетну реконструкцију градског језгра, нагласио је Ерић.

Очекују нас велика инфраструктурна улагања у уређење центра града, изградња пешачке зоне од улице Анђе Ранковић до Карарђорђеве и фазна изградња трга иза Меркатора. Од нове године крећу радови и на изградњи трга и спомен фонатане, у знак сећања на НАТО агресију и радови на изградњи тротоара у улици Цара Лазара. Општина је до сада значајна средства утрошила и на санацију фасада школа а у току наредне године биће завршена реконстрикција зграде 22 . децембра, Прве месне заједнице а око 10 милиона динара опредељено је за санацију фасада зграда.

Када је у питању даље опремање Индустријске зоне при крају смо са израдом документације за изградњу саобраћајнице која ће се протезати паралелно са аутопутем а у чију ће изградњу Република уложити око 6 милона евра. Завршени су преговори са још једним кинестким инвеститором који у Ћуприју долази почетком године, наставља председник скупштине.

Из буџета Републике током 2021. године очекују се значајна средства за суфинансирање капиталних пројекта. То се пре свега односи на комплетну реконструкцију пута Деспотовац – Ћуприја који ће се финансирати средствима из Републике а ова инвестиција вредна је 983 милона динара. Општина Ћуприја до сада је урадила пројектно-техничку документацију у вредности од 5 милијарди динара за више од 40 пројеката. Преко Канцеларије за јавна улагања финансираће се један од највећих инфраструктурних пројекта, реконструкција Опште болнице Ћуприја а према најавама из ресорног Министарства радови би требало да почну средином наредне године. Само током ове године, ћупријска болница је добила најсавременију дијагностичку опрему, скенер, рендген апарат и нова санитетска возила, подсетио је Ерић.

Средствима из Републике биће финасирана и реконструкција ОШ “13 окторбар” а вредност ових радова премашује 300 милиона динара. Као и до сада значајна средства биће издвојена за социјална давања по различитим основама, за спорт и омладину, стипендирање ученика, културу и информисање, школство, пољопривреду и рурални развој, екологију, локални економски развој и здравствену заштиту.

Након усвајања буџета за наредну годину, без много дискусија усвојене су и одлуке о накнадама за коришење јавних површина, ревизија стамбене стратегије општине, одлуке о усклађивању  локалних административних такси и накнада, допуне одлука о јавним паркиралиштима, измене Кадровског плана, правобранилаштва,буџетске инспекције Општинске управе и интерне ревизије Општине Ћуприја. Одлукама о отуђењу градског грађевинског земљишта, изменама Плана главне регулације за насеље Супска и изборима школских одбора Техничке школе и Гимназије, одборници Скупштине општине Ћуприја завршили су овогодишњи рад.

 

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП