УЗ ПОМОЋ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ РЕШИЋЕ СЕ ПИТАЊЕ СТАРЕ ЗГРАДЕ ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈЕ

Министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се у Палати Србија са градоначелницима и председницима општина који на територији својих локалних самоуправа имају дворце, виле и летњиковце, који су део српске културне баштине. На састанку је било речи о могућностима реконструкције и утврђивања намене ових објеката, како би се њиховом обновом искористио туристички потенцијал и створили услови за даљи развој културних садржаја.

Састанку у Палати Србија присуствовао је и народни посланик и председник СО Ћуприја Нинослав Ерић, који је министарки предочио проблем старе зграде Електродистрибуције, која се налази у Курсулиној улици, у центру града. Она је најавила да ће тим поводом ускоро доћи у Ћуприју, као и да ће Министарство културе и информисања најстаријем граду у Поморављу помоћи у промоцији његовог богатог културног и историјског наслеђа.

Радна група Министарства културе и информисања претходно је пописала 118 таквих објеката који су споменици културе или се налазе у статусу под претходном заштитом. Од укупног броја 82 објекта су у државној својини, од којих се велика већина налази у лошем стању.

Након пописивања формирана је и међуресорна радна група Владе Србије састављена од представника из области културе, туризма, грађевине и привреде, чији ће задатак бити да анализира утврђено стање и одреди намену објеката. Гојковић је нагласила да ће, уз експертску помоћ Републике Француске бити урађена студија изводљивости за 25 објеката, након чега ће се кренути у читав процес.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП