ЛЕТО УЗ КЊИГУ

Да је Народна библиотека “Душан Матић” одавно изашла из домена класичне библиотекарске делатности, издавања књига, показатељ су све посећеније радионице које се већ по традицији организују током летњег распуста, а намењене су школској читалачкој публици.

Задатак добре библиотеке јесте да деци увек нуди најбоље, нове и интересантне услуге и садржаје, који имају за циљ да развијају љубав према књизи, читању и стваралаштву уопште –  каже Љиљана Ђорђевић, директорка ћупријске библиотеке.

Школска лектира свакако је штиво које већина ђака током распуста треба да прочита, а лакше ће је разумети уколико посете неку од радионица на којима ће уз помоћ библиотекара читати и тумачити неки од обавезних наслова. И ове као и претходних година ништа мање интересовање не влада за радионице лепог писања и калиграфије односно изражајног читања, а током августа за све оне у којима чучи поета, у сарадњи са Књижевним клубом “Душан Матић”, биће организоване радионице ”Како се пишу песме?”.

Млади данас више читају дела која спадају у епску и научну фантастику, и трилере са задацима које треба решавати, кажу библиотекари. “Девојчице узвраћају ударац”, “ Рођена под срећном звездом” и “Ратови вештица” најчитанији су наслови на Дечјем одељењу ћупријске библиотеке у протеклом месецу. Чекало се и на роман “Најгори учитељи на свету” аутора Дејвида Вилијамса, који се наслања на његов роман “Најгора деца на свету”.

Читаоци се врло често вежу за одређене жанрове, па су најтраженији историјски или љубавни романи, епска фантастика или трилери, а напомињемо да интересовање за класике не опада – додају библиотекари. Одавно су на Одељењу за одрасле романи Владе Арсића једни од најчитанијих, а константно је и интересовање за сва дела академика Драгослава Михаиловића. Повратак са полица доживео је и роман “Бележница професора Мишковића” аутора Ратка Дмитровића. Читалачка публика и даље се чешће опредељује за белетристику, највише за љубавне романе Мирјане Бобић Мојсиловић и Јелене Бачић Алимпић.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП