ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ – ТРИБИНА ” КОЗАРА 1942″ – СРБИ СУ СТРАДАЛНИЧКИ НАРОД

Музеј жртава геноцида у сарадњи са Народном библиотеком ,,Душан Матић“ у оквиру Видовданских свечаности, приредио је трибину под називом „Козара 1942 – Симбол видовданске етике“. На трибини су говорили историчар Никола Милошевски, кустос и руководиоц Одељења за програме у култури, просвети и издаваштву и академик пуковник проф. др Жељко Зиројевић.
У оквиру трибине, приказан је документарно-играни филм у продукцији Музеја жртава геноцида под насловом „Две Бранкове Козаре“, редитеља Ивице Видановића, који у фокусу има човека у дечачким и старачким данима, који је преживео козарачку офанзиву 1942. године, а присутни су могли да стекну нова сазнања о страдалничкој прошлости српског народа, о геноцидној политици Независне Државе Хрватске, о значају истраживања тема из Другог светског рата, о култури сећања али и о томе шта то повезује Видовдан и страдалничке догађаје у Другом Светском рату.
-Ми смо народ који је у великом броју страдао у свим војним сукобима у прошлости. То херојско доба и доба страдања у другом Светском рату се додатно испреплетало. У исто време када су се дешавали херојски подвизи наших устаника, дешавала су се и највећа и најстравичнија страдања народа, а Козара је једно од таквих попришта. Током велике немачко – хрватске офанзиве од 10. до 15. јула 1942. године на Козару ,процењује се да је страдало преко 40 хиљада Срба, од којих је чак око 12 хиљада деце старости до петнаест година, рекао је историчар Милошевски.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП