ВРЕДНО СПОМЕНИЧКО НАСЛЕЂЕ ОПШТИНЕ ЋУПРИЈА

Ратни меморијали представљају културно-историјско наслеђе од посебног значаја за националну историју и културу једног народа. Оваква врста културног наслеђа, веома је значајна за једну средину, јер учествује у креирању колективног идентитета, превасходно кроз неговање културе сећања на херојска дела и жртву људи који су дали животе у ослободилачким ратовима. У оквиру обележавања Видовданских свечаности у музеју је одржана промоција публикације о споменицима на територији Ћуприје “Ратни меморијали општине Ћуприја” аутора Ђорђа Миловановића, Иве Поскурице – Глишовић и Стефана Стаменковића, а која је рађена у сарадњи са Заводом за заштиту споменика из Крагујевца.

-Студија “Ратни меморијали општине Ћуприја” усмерена је на идентификовање, али и преиспитивање значаја овог споменичког наслеђа на територији општине Ћуприје. Ради се о десетинама меморијала, који су гледано хронолошки, настали од краја 19 века, у које спада само једно меморијално обележје – Поп Огњану, па све до другог Светског рата. Кроз ову студију, поред мапирања и описа самих меморијала, у највећој мери остварен је увид у постојеће стање спомен обележја, и у граду и у селома општине Ћуприја, али и направљена информативна база за будуће кораке који се тучу заштите, конзервације и рестаурације овог изузетног културно-историјског наслеђа.

О публикацији су говорили Новак Новаковић, директор музеја “Хореум Марги- Равно” Ћуприја, као издавач и Стефан Стаменковић као један од аутора публикације.

This slideshow requires JavaScript.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП