ВЛАСТА ЦЕНИЋ: ЧУВАЈТЕ И НЕГУЈТЕ СВОЈ ДИЈАЛЕКТ!

Власта Ценића, један од најпознатијих дечјих песника на призренско-тимочком дијалекту и Живорад Милетић, песник из Ћуприје који ствара на косовско-ресавском дијалекту, сучелили су своје речи у песничком надметању под називом “Језичке играрије”. Циљ овог реторичког надметања, је истицање важности очувања и неговања изворног дијалекта, који је према речима Власте Ценића, под‌једнако важан као и стандардни књижевни језик.
-У протеклих годину дана, у оквиру турнеје по Србији, посетио сам много градова, и морам да признам да сам сваки пут изнова фасциниран богатством нашег језика и мелодијама које дијалекти са собом носе. Иначе дијалекат је, наша лична карта,то је оно чиме се морамо поносити. Веома је важно да поред књижевног језика, учимо децу да негују дијалект са простора са којих долазе и чувају матерњи језик, рекао је Ценић.
Ћупријској публици представио је своје стихове за децу и одрасле, чије су теме углавном породичне и реалистичне – догодовштине са дедом, бабом, мајком, оцем, братом, биљкама, животињама.
Организатор овог интересантног књижевног надметања била је Народна библиотека “Душан Матић”.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП