ВРЕДАН АРХЕОЛОШКИ МАТЕРИЈАЛ СА ЛОКАЛИТЕТА “КРАЉЕВО ПОЉЕ”

Мноштво керамичког посуђа, разноврсне антропоморфне фигурине, производи занатске делатности из периода од 5000 до 4500 година пре нове ере, само су неки од предмета које су археолози у првој фази ископавања пронашли на локалитету “Краљево поље” надомак Ћуприје.

Ископавања на овом локалитету, започета крајем прошле године, вршена су на траси изградње магистралног гасовода кроз Србију, а истраживања су изводиле екипе Археолошког института у Београду, Музеја “Хореум Марги-Равно” у Ћуприји, Завичајног музеја у Јагодини и Завода за заштиту споменика културе у Крагујевцу.

У току је обрада материјала, након чега следи конзервација и рестаурација, и на крају публикација и излагање репрезентативних примерака. Већина материјала је из периода винчанске културе и млађег неолита, али има и нешто материјала из металног доба те античког периода. Све то говори да се ради о веома важном и слојевитом локалитету, чија ће се старост одредити тек након детаљне типолошке и хронолошке обраде свега пронађеног – каже Соња Перић, виши кустос-археолог Завичајног музеја у Јагодини.

Директор ћупријског музеја Новак Новаковић каже да су поменута истраживања од изузетне важности јер ће створити праву слику о културама које су битисале на овим просторима, те да ће археолошка збирка и стална поставка музеја значајно бити обогаћене вредним неолитским материјалом винчанске културе.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП