ЗАНИМАЊЕ СА ПЕРСПЕКТИВОМ КОЈЕ СЕ ДОБРО ПЛАЋА

Спада у ретка занимања за која међу младима влада све слабије интересовање. У Европи и читавом свету се стално тражи јер је дефицитарно, а квалификоване и довољно искусне раднике из ове струке послодавци су вољни добро да плате. У питању је бравар-заваривач, занимање за које се у Техничкој школи у Ћуприји ђаци школују по систему дуалног образовања, који комбинује теоријску наставу и часове праксе у фирмама попут “МИП процесне опреме”.

Врло је значајно да још од школских дана виде како све то изгледа. У првој години се само упознају са процесом рада на блок настави задње две недеље школске године, у другој години имају три дана наставе и два дана праксе, а на завршној години је обрнуто – објашњава Србољуб Стевановић, професор машинске групе предмета у Техничкој школи.

Реакција ученика на овакав систем школовања је одлична, зато што се брже и боље оспособљавају за будуће занимање. Једино бих волео када би се више фирми из нашег града пријавило за учешће у дуалном образовању, јер је исход сарадње са нашим досадашњим партнерима јако добар.

Урош Колев је пре две године завршио Техничку школу, смер бравар-заваривач. Како је био најбољи у својој генерацији, готово одмах по дипломирању се запослио у предузећу “МИП процесна опрема”. Позитивна искуства са овом фирмом има и ученик трећег разреда Ђорђе Шкапина, који се нада запослењу након матуре.

Систем дуалног образовања настао је у Швајцарској, а због одличних резултата пре свега у области разних заната, заживео је у многим другим земљама, међу којима је и Србија. Према речима професора Стевановића, свим ученицима који су прошле године завршили смер бравар-заваривач понуђен је посао у МИП-у.

 

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП