БЕСПЛАТАН ОДЛАЗАК У БАЊУ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ ПРЕКО ФОНДА ПИО

Републички Фонд ПИО објавио је оглас за бесплатну бањску рехабилитацију пензионера. Право на ту погодност ове године на нивоу Поморавског округа имаће прилику да оствари 528 пензионера, од чега је њих 75 из Ћуприје.

Оглас траје до 7. септембра, а за одлазак у бању могу да се пријаве сви пензионери који остварују право код Фонда за пензијско и инвалидско осигурање или по међународним уговорима, под условом да њихова примања не прелазе 27 775 динара – објашњава Виолета Тодосијевић, директорка ћупријске филијале Фонда ПИО.

За лица која имају и инострану пензију услов је да примања из Србије и иностранства у збиру не прелазе тај износ. То значи да приликом подношења документације поред пензионог чека из Србије морају да приложе и извод из банке за страна примања, како би наша служба могла да уради обрачун укупног износа. 

Пензионери који желе да се пријаве за бесплатан одлазак у бању не смеју имати друга додатна примања поред пензије. С друге стране, треба истаћи да чланство у удружењима пензионера није неопходан услов да се неком одобри рехабилитација – наводи директорка Тодосијевић.

Од документације се подноси само пензиони чек и попуњена пријава, опционално и медицинска документација. Одлучено је да та ставка не буде обавезна због епидемије, да пензионери не би чекали у редовима код лекара за налаз. Ипак, упозорила бих оне са озбиљнијим хроничним обољењима да пажљиво бирају бању, да се не би десило да оду у ону која је штетна за њих. Дешавало се да корисници изаберу бању која је контраиндикована за њихово стање па се пре времена врате кући јер им боравак тамо не прија. Тако се праве трошкови, а они, наравно, буду незадовољни.    

Од укупно 24 бање које су део програма, поморавским пензионерима на располагању су Врњачка, Гамзиградска, Рибарска бања, два објекта у Сокобањи и бања Селтерс у Младеновцу.

Програмом бесплатне бањске рехабилитације за пензионере покривени су трошкови смештаја и аутобуског превоза. Пензионери који због епидемиолошке ситуације не желе да путују аутобусом већ сопственим превозом, трошкове превоза моћи ће да правдају потврдом о цени карте издатом на аутобуској станици. Према новом правилнику сваки пензионер само једном може отићи на бесплатно бањско лечење. 

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП