ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ ОД СЕПТЕМБРА И У МАШИНСКО-ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКОЈ ШКОЛИ У ПАРАЋИНУ

Од наредне школске године Машинско-електротехничка школа из Параћина биће укључена у дуални модел образовања са три образовна профила, техничар електронике и аутоматике, четворогодишње занимање и два трогодишња профила, индустријски механичар и механичар моторних возила. -Машинско-електротехничка школа из Параћина се већ годинама припрема за имплементацију дуалног образовања, јер потреба привреде за профилима које школа образује из године у годину расте, па је тако уписни план за ову школску годину креиран на основу потреба компанија, које су исказале потребу за овим кадровима.
-У систем дуалног образовања улазимо у два подручја рада, на три образовна профила, у четворогодишњем и трогодишњем трајању. У четворогодишњем трајању, на смеру техничар електронике и аутоматике, биће уписано једно одељење са 28 ученика и на трогодишњим занимањима изподручја рада Машинство и обрада метала, индустријски механичар и механичар моторних возила, једно одељење са по 14 ученика по једном смеру, каже Игор Јевтић, директор школе.

Радном састанку, коме су присуствовали представници Канцеларије за дуално образовање, званичници Регионалне привредне коморе, представници школске управе и параћинске локалне самоуправе, претходио је обилазак компанија које су исказале интересовање да се укључе у систем дуалног образовања, попут фирме Јабланица транс и Српске фабрике стакла.

Габријела Грујић, директорка Канцеларије за дуално образовање, рекла је да овај вид стицања знања омогућава младима да теорију примене у пракси, али и да нове вештине стекну у компанијама, у којима ће им бити посао загарантован.

-Посебно ме радује податак да је ове године број ученика за које су компаније исказале потребу удвостручен, и да власници компанија свој даљи развој виде управо у систему дуалног образовања, који ће им обезбедити висококвалификоване кадрове. Сам концепт дуалног образовања, законом дефинисано учење кроз рад, указује на то да млади не само кроз формално образовање него и кроз учење кроз рад, обезбеђују себи стално напредовање и усавршавање. Треба напоменути да се дуално образовање увелико спроводи у неколико опшина у Поморавском округу, а као изузетан пример добре праксе и спровођења дуалног образовања наводим општину Ћуприја и компанију Стандар фурнитуре, у којој се дуални систем образовања кроз рад, спроводи неколико година уназад.

Предраг Лучић, директор Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа истакао је овом приликом да је успешна имплементација дуалног образовања, допринела инвестиционој атрактивности округа те да су до сада у овај систем успешно укључене компаније из Јагодине, Свилајнца и Ћуприје а да су интересовање до сада исказале четири компаније са територије општине Параћин, међу којима и МораваЦем.
-Када је у питању Поморавски управни округ прошле године се 14 компанија пријавило за дуални систем док су ове године интересовање исказале 24 компаније, што је раст од 70 одсто. Кроз имплементацију дуалног образовања и синергију међу релевантним институцијама које учествују у његовој реализацији, шаљемо јасну поруку домаћим и страним инвеститорима, да на овим просторима постоји добра пословна клима, која се огледа кроз развој индустријских зона и да кроз овакав начин образовања могу да дођу до квалитетне радне снаге.

Закон о дуалном образовању почео је да се примењује од 2017. године, а наставу по дуалном моделу тренутно у Србији похађа преко 10.000 ученика, а акредитацију је стекло преко 850 компанија.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП