ЈАВНИ ПРЕВОЗ НАЈПРЕ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ, ЗА СВЕ ОСТАЛЕ ОД 1. ЈУНА

Штаб за ванредне ситуације општине Ћуприја на данашњој седници донео је закључак са инструкцијама за организовање локалног јавног превоза. Јавни превоз на територији општине Ћуприја, који је према летњем режиму вожње почео да се обавља условно од 8. маја, биће организован фазно, у складу са епидемиолошком ситуацијом и према приоритету.

У првој фази јавни превоз моћи ће да користе запослена лица која имају потврду послодавца о радном ангажовању, у другој фази студенти и ђаци, у трећој фази незапослени и остала лица (укључујући пензионере млађе од 65 година), док ће у четвртој фази јавни превоз поново бити доступан лицима старијим од 65 година. Јавни превоз у другој, трећој и четвртој фази почеће да се обавља од 1. јуна, такође према летњем режиму вожње, и подразумеваће придржавање прописаних мера заштите.

-Возачи јавног превоза морају обавезно на прописани начин носити личну заштитну опрему (маску и рукавице) док управљају возилом.

-Остала службена лица која се налазе у возилу (редари, кондуктери и контролори) морају обавезно носити, на прописани начин, личну заштитну опрему: маску, рукавице и по могућности заштитне визире.

-Возачка кабина од путничког дела возила мора бити физички одвојена баријером од провидне пластике или другог материјала погодног за дезинфекцију.

-Улазак путника у возило је могућ само на једним вратима (предњим или задњим), с тим да на возилу мора бити видљиво обележено са спољашње и унутрашње стране која врата су одређена као улаз, а која као излаз.

-У унутрашњости возила мора бити јасно обележен смер кретања путника, од улаза ка излазу.

-Услуге јавног превоза могу користити само лица која носе личну заштитну опрему. Улазак у возило неће бити дозвољен путницима који не носе заштитну маску постављену преко уста и носа, и рукавице.

-На улазним вратима возила мора стајати један запослени у својству редара, који ће водити рачуна да ли путници улазе правилно носећи личну заштитну опрему, давати упутства о понашању током вожње и вршити проверу валидације возних исправа.

-Седишта морају бити видљиво обележена са успостављеним размаком који омогућава одговарајућу физичку дистанцу између путника (на дуплим седиштима сме седети само један путник и сл.). Физичку дистанцу треба спровести у складу са могућностима, односно расположивим капацитетима возила јавног градског и приградског превоза.

-Места за стајање у возилу морају бити видљиво обележена на тај начин да се поштује одговарајућа физичка дистанца, у складу са расположивим капацитетима возила.

-Возило се обавезно мора појачано дезинфиковати пре првог поласка или након повратка у аутобазу по завршетку рада, а по могућству и у току радног дана. Посебну пажњу треба обратити на возачку кабину и рукохвате, валидаторе карата и друге предмете који се често додирују.

-Пре и после сваке појединачне вожње возило се мора проветрити природном вентилацијом, отварањем свих прозора и врата. Уколико временске прилике дозвољавају препоручује се да прозори буду отворени и у току вожње. У случају да су прозори блокирани превозник је дужан да их одблокира, а у току вожње забрањено је коришћење централизоване климатизације.

-На стајалиштима морају бити видно истакнута правила понашања у возилу и обележена места за стајање путника ради формирања реда којим се обезбеђује физичка дистанца.

-У складу са могућностима превозника потребно је ангажовање што већег броја возила, а у циљу што редовнијег одвијања јавног превоза.

 

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП