НАСТАВАК САРАДЊЕ СА КРАЉЕВИНОМ НОРВЕШКОМ У ДОМЕНУ СОЦИЈАЛНЕ И ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ

Дугогодишњи пријатељски односи и развојна сарадња Краљевине Норвешке и општине Ћуприја, која је до сада остварена у домену образовања, кроз размену студената Академије васпитачко-медицинских студија, Одсек медицинских студија Ћуприја са бројним сродним установама у Норвешкој, биће унапређена и у домену социјалне и здравствене заштите. Општину Ћуприја су тим поводом посетили преставници четири норвешке општине из регије Хелгеланд, који су у разговору са представницима локалне самоуправе, Центра за социјални рад, Дома здравља и Националне службе за запошљавање размотрили све аспекте будуће сарадње која ће бити реализована кроз пројекат у области социјалне заштите и здравства, а у који ће бити укључено укупно осамнаест општина из регије Хелгеланд.

Сарадња двеју земаља, Норвешке и Србије је веома плодоносна у свим аспектима економског и социјалног живота, а наш пројекат усмерен је на размену искустава у домену социјалне и здравствене заштите, превасходно бриге о старијој популацији, изјавио је овом приликом Ролф Фјелестад, представник општине Хемнес. И Норвешка се као и Србија последњих деценија суочава са проблемом повећаног броја старих лица, па су позитивна искуства у домену социјалне заштите, нешто што је драгоцено за обе стране. Ми представљамо осамнаест општина које ће учествовати у овом пројекту и надам се да ћемо ускоро поново постити Ћуприју. Драго ми је што смо поред општине и локалних знаменитости, посетили и Високу медицинску школу са којом је наша држава и до сада имала добру сарадњу, у домену размене студената па се надам да ћемо ту сарадњу наставити и у наредном периоду.

Владимир Васиљевић, заменик председника општине Ћуприја, изразио је уверење да ће сарадња Норвешке и општине Ћуприја, у будућности донети многоструке користи у сегментима здравства и социјалне заштите, те да ће у догледно време, и на нашим просторима моћи да се имплементирају различити видови подршке старим лицима, који по индексу квалитета живота старије доби, којим се мери социјална и економска добробит старијих лица, Норвешку котирају на сам врх листе Европских земаља.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП