ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ЗДРАВЉА

Светски дан здравља, који се сваке године обележава 7. априла, представља значајан датум у глобалном здравственом календару. Овај дан не само да симболизује годишњицу оснивања Светске здравствене организације 1948. године, већ служи и као подсетник на то да је свима неопходан приступ квалитетној здравственој заштити.

Академија васпитачко медицинских струковних студија, одсек медицинских студија у Ћурији прикључио се обележавању Светског дана здравља низом активности у Недељи здравља од 4. до 8. априла. Проф. Др Биљана Илић, руководилац одсека каже да је превенција најважнија фактор у спречавању великог броја обољења а да је заштита здравља здравствених радника подједнако важна као и заштита здравља сваког грађанина понаособ. Овогодишња тема Светског дана здравља је Моје здравље, моје право”.

Проф. др Биљана Илић је истакла да је у Недељи здравља школа организовала изложбу студентских плаката чија је тема била Светски дан здравља, односно најбоља здравствена порука. Проглашење најбољих биће у понедељак 8. априла. Пре тога, у суботу, на градском тргу, од 10 сати, студенти ће разговарати са пролазницима, делити савете о здрављу и вршити контролу крвног притиска и гликемије у крви.

This slideshow requires JavaScript.

У амфитеатру школе одржано је и предавање о заштити здравља здравствених радника и примарној здравственој заштити о чему су говорили сутденти сваког од програма који се изучавају у школи. Посебан гост предавач била је Ивана Николић, главна медицинска сестра Дома здравља, некада и сама ученица ове високе школе.

Поред студената предавању су присуствовали и ученици и наставници средње Медицинске школе.

Сваке године Светски дан здравља пружа прилику да се укаже на најприсутније здравствене проблеме, да се промовишу достигнућа у области здравља и покрену акције ка елиминисању здравствених неједнакости широм света.

Фундаментално је право сваког појединца на достојанствен живот, наглашавајући право на здравље као неотуђиви део људских права. У тренуцима када се глобална заједница суочава са низом изазова, укључујући пандемије, климатске промене, економске нестабилности и социјалне неправде, борба за приступ квалитетној здравственој заштити постаје још важнија, наводи се, између осталог, у поруци Светске здравствене организације.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП