Кућа у улици Јована Курсуле 10

Велелепна грађевина која се налази у непосредној близини музеја “Хореум Марги – Равно”, подигнута је 1929. године за др Живојина Жику Поповића, тадашњег управника ћупријске болнице и народног посланика. Објекат је направљен према главном пројекту грађевинског инжењера Григорија Вукићевића из Београда, мајстора свог заната у међуратној Србији, ангажованог да на прави начин осмисли будући изглед дома достојног једног високог државног службеника. Импресивна фасада, која представља мешавину архитектонских стилова, доказ је да је у томе и успео.

Зграда је правоугаоне основе, са сутереном, приземљем и спратом. Саграђена је од камена, опеке и армираног бетона, а хоризонталним линијама је подељена на три естетске целине. Кључ лепоте сваке од њих лежи у орнаментима из различитих уметничких епоха којима су декорисани прозорски елементи. На уличној фасади највише се истичу прозори приземља које бочно оивичавају скраћени стубови (такозвани полупиластри) декорисани у коринтском стилу, на које се ослањају лукови слепих аркада.

Кућа у Јована Курсуле број 10 коришћена је за становање до 5.4.1961. када ју је др Живојин Поповић  предао на коришћење Електродистрибуцији, за обављање административних послова. Овај објекат одлуком Владе Републике Србије од 27.7.2001. године проглашен је за непокретно добро – споменик културе.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП