ПРИЈАВА ШТЕТЕ И ЗАХТЕВА ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЈУ ОБЈЕКАТАТ НА ПИСАРНИЦИ ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ

Комисија за процену штете на стамбеним и помоћним објектима и пољопривредном земљишту, поступајући по поднетим пријавама, ових дана интензивно ради на утрђивању последица недавних поплава које су задесиле општину Ћуприја. До сада, штета је пријављена на 200 стамбених објеката, док се 50 пријава односе на пољопривредно земљиште и ратарске културе, каже Јовица Антић, председник општине Ћуприја. Највећа штета причињена је на обрађеном пољопривредном подручју у атарима равничарских села која гравитирају у рејону Велике Мораве, али и на сеоској путној инфраструктури.

Очекујемо да ћемо за надокнаду штете и санацију путева моћи да рачунамо на помоћ Републике, али да ћемо свакако морати да ускладимо планиране активности за санацију путева за текућу годину и прилагодимо га новонасталој ситуацији, јер су оштећени путеви који су већ били реконструисани у претходном периоду. Времена за чекање нема, јер ускоро крећу интензивнији пољопривредни радови, попут жетве, па пољопривредницима мора да се омогући приступ ораницама. Општина Ћуприја је последњим ребалансом буџета определила више средстава за санацију путне инфраструктуре у селима, као и за санацију некатегорисаних путева, али се надамо да ћемо моћи да у значајној мери рачунамо и на помоћ из Републичких фондова.

Општински Штаб за ванредне ситуације наложио је хитну дезинфекцију поплављених стамбених објеката, подрумских просторија, као и бунара који су поплављени, а ове радове у потпуности ће финансирати локална самоуправа. Спискове објекатат за дезинфекцију достављаће Комисија за процену штете, а по поднетим пријавама, наставља председник Антић.

Према његовим речима, Влада Републике Србије донела је закључак о процени и надокнади штете, али још увек није доставила прецизне смернице за надокнаду штете, па се локална самоуправа управља према редовној процедури која ступа на снагу проглашењем ванредне ситуације.
Грађани штету могу да пријаве на писарници општинске управе, попуњавањем обрасца, где истовремено може да се поднесе захтев за дезинфекцију поплављених објеката.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП