СТРУЧНА ГРЕШКА – УЗРОЦИ, ПОСЛЕДИЦЕ И КАКО ЈЕ СПРЕЧИТИ

У току је тродневни Међународни симпозијум Удружења здравствених професионалаца Србије. Тема је “Стручна грешка – одговорност здравственог професионалца, установе, државних институција или нерегулисна правна процедура. Учествује преко 80 медицинских радника из Србије и земаља бивше Југославије.

Овакви скупови су од општег значаја јер здравствени професионалци морају да испрате све што се дешава на пољу медицине. Достигнућа али и стручне грешке се дешавају – рекла је Вера Симић, потпредседнца удружења. Наш је задатак да о томе разговорамо како би грешака било што мање. УЗПС броји преко 300 чланова. Постоји шест година и окупља све здравствене раднике од медисинских сестара и техничара до лекара, фармацеута, предавача на високим школама и факултетима – рекла је Вера Симић.

Стандарди у медицини се повећвају и ми треба да постижемо све веће успехе у лечењу. Међутим, услови, окружење, непредвиђене ситуације и слично могу да доведу до грешке – рекао је професор Владимир Јуришић, члан Научног одбора УЗПС и редовни професор на Медицинском факултету у Крагујевцу. Он је нагласио да су стална едукација и превенција неопходне када је у питању елиминисање грешака у медицини.

Домаћини симпозијума су Општа болница Ћуприја и Општа болница Параћин. Скуп се одржава у хотелу “Петрус” и завршава се у недељу.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП