УНУТРАШЊОСТ ХРАМА ОБАСЈАВАЋЕ ВЕЛЕЛЕПНИ ХОРОС

У току је опсежна реконструкција цркве светог Ђорђа.

Циљ је обновити овај храм саборности Ћупричана до обележавања 200. годишњице од његове изградње 1834. године. До сада су поплочане стазе у порти, изграђена је нова спомен чесма и постављен нови дворишни мобилијар. Радови у унутрашњости цркве били су захтевни и изискивали су велико занатско и уметничко умеће. Жеља свештенства, на челу са старешином цркве протојерејем Рајком Рајковићем била је да се, колико је то могуће, унутрашњости храма врати првобитни изглед.

This slideshow requires JavaScript.

То је постигнуто обрадом парапета и њиховим истицањем у облику камених зидина. Затим, рекао је Рајковић, реконструисана је проскомидија (ниша за свето причешће у олтару) и, најважније, црква поново има стара, првобитна дрвена врата, каква су била у време њене изградње – нагласио је протојереј Рајковић.

Ипак, мора се ићи у корак са времном, па је комплетно замњен под и постављено подно грејање. У топлим месецима унутрашњост цркве ће хладити клима уређаји, који не руже општи утисак о реконстукцији, која још није завршена. Према најавама протјереја Рајка Рајковића у плану је изградња иконостаса чији ће један део бити у каменој пластици а други, девени део, је реконструисан и чека своје постављање.

Посебан моменат у унутрашњости биће велелепни хорос, који ће са свода обасјавати свети храм. Његова израда је у току и постављање се очекује до обележавање српске Нове године – чули смо од Жељка Зрновића, првог човека ливнице “Зрновић”, из Шимановаца, чијој је фими припао овај одговоран задатак. У Ћуприју је донет узорак. Таквих ће бити још осам. Хорос, пречника три метра, тежиће преко 300 килограма, заједно са ланцима на којима ће висити са куполе цркве – рекао је мајстор Зрновић. Он је нагласио да је хорос апсолутно аутентичан, а његови орнаменти биће у складу са обележјима архитектуре “Моравске школе” – нагласио је Зрновић.

Изграду хороса у потпуности финансира Славиша Миленковић, Ћупричанин на раду у иностранству – рекао нам је старешина цркве Рајко Рајковић. Остале радове на реконструкцији цркве светог Ђорђа помогла је општина Ћуприја кроз пројекте о суфинансирању и помоћи верским заједницама. Велики допринос дали су и верници својим добровољним порилозима и донацијама. Овакав ктиторски однос нам помаже да завршимо започете послове и наш храм светог Ђорђа припремимо за обележавање 200. годишњице – рекао је Рајковић. Он се захвалио свим доброчинитељима и подсетио да посла има још доста, као што је обнова фасаде, те се нада да ће верни народ, заједно са црквом, смоћи снаге да се велики посао заврши.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП