СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ И АУТОРСКИХ ПРАВА

Широм света 23. април обележава се као Међународни дан књиге и ауторских права. Установљен је 1995. године на Генералној конференцији UNESCO у Паризу, када га је прихватило око 80 нација, са намером да уз помоћ издавача, књижара, професора и осталих стручњака из области културе и комуникација подстакне на читање све слојеве друштва, a нарочито младе.

Традиција обележавања Међународног дана књиге знатно је дужа у Шпанији него у остатку света. Потиче из Каталоније, где је први пут обележен 7. октобра 1926. године, на дан рођења писца Мигела де Сервантеса. Неколико месеци касније, писац и уредник Висенте Клавел Андрес предложио је Званичној комори књижара и издавача Барселоне да се овај датум изабере за Шпански дан књиге. Идеја је прихваћена, а четири године касније та одлука је промењена. Празник књиге постао је 23. април, датум када су преминули великани светске књижевности Мигел де Сервантес и Вилијам Шекспир (Сервантес по грегоријанском, а Шекспир по јулијанском календару).

Уместо манифестације “Библиотека ноћу – Ћуприја будна уз књигу”, ове године због ванредне ситуације Народна библиотека “Душан Матић” Међународни дан књиге и ауторских права обележава на нешто другачији начин. На званичној страници библиотеке књижевници, чланови драмског студија и клуба читалаца библиотеке, али и неки од највернијих чланова библиотеке свих генерација, афирмисали су књигу као човековог најбољег пријатеља читајући одломке из својих омиљених дела или дела својих омиљених аутора.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.