СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ И АУТОРСКИХ ПРАВА

Широм света 23. април обележава се као Међународни дан књиге и ауторских права. Установљен је 1995. године на Генералној конференцији UNESCO у Паризу, када га је прихватило око 80 нација, са намером да уз помоћ издавача, књижара, професора и осталих стручњака из области културе и комуникација подстакне на читање све слојеве друштва, a нарочито младе.

Традиција обележавања Међународног дана књиге знатно је дужа у Шпанији него у остатку света. Потиче из Каталоније, где је први пут обележен 7. октобра 1926. године, на дан рођења писца Мигела де Сервантеса. Неколико месеци касније, писац и уредник Висенте Клавел Андрес предложио је Званичној комори књижара и издавача Барселоне да се овај датум изабере за Шпански дан књиге. Идеја је прихваћена, а четири године касније та одлука је промењена. Празник књиге постао је 23. април, датум када су преминули великани светске књижевности Мигел де Сервантес и Вилијам Шекспир (Сервантес по грегоријанском, а Шекспир по јулијанском календару).

Уместо манифестације “Библиотека ноћу – Ћуприја будна уз књигу”, ове године због ванредне ситуације Народна библиотека “Душан Матић” Међународни дан књиге и ауторских права обележава на нешто другачији начин. На званичној страници библиотеке књижевници, чланови драмског студија и клуба читалаца библиотеке, али и неки од највернијих чланова библиотеке свих генерација, афирмисали су књигу као човековог најбољег пријатеља читајући одломке из својих омиљених дела или дела својих омиљених аутора.

 

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП