Наш задатак је преображај отаџбине

ОБЕЛЕЖЕНА 210. ГОДИШЊИЦА БОЈА НА ИВАНКОВЦУ

Државној церемонији присуствовала је Станислава Пак Станковић, изасланица председника Републике Србије, Никола Селаковић, министар правде у Влади Републике Србије, представници Војске Србије, чланови дипломатског кора, представници локалне самоуправе, чланови борачких удружења и многобројни посетиоци из Ћуприје, Иванковца и околине.

 

„ Наш задатак је да мудрост и надмоћ са бојног поља преобразимо у мудрост и надмоћ у вођењу отаџбине.“, рекао је Никола Селаковић, министар правде у Влади Републике Србије, обраћајући се присутнима на обележавању 210. годишњице Боја на Иванковцу._DSC0210

Он је нагласио да је свака проливена кап крви иванковачких јунака залог за будућност у изградњи савремене и модерне државе.

„ Обележавање сваке годишњице наших славних битака и победа треба да посветимо нашој деци. Да их учимо шта је отаџбина и како се за њу бори“, закључио је министар Никола Селаковић.

Државној церемонији обележавања Боја на Иванковцу присуствовала је изасланица председника Републике Станислава Пак Станковић. Она је у име председника Републике положила венац на споменик Миленку Стојковићу и иванковачким  јунацима.

Венце су положили и министар Селаковић, представници Војске Србије,  локалне самоуправе на челу са председником Нинославом Ерићем и чланови Удружења бораца ослободилачких ратова и њихових потомака.

Обраћајући се изасланици председника и представницима Владе Републике Србије, те Војске Србије,  дипломатског кора и бројним посетиоцима, председник општине Ћуприја Нинослав Ерић истакао је важност Иванковачке битке за преображај Српске државе. Општина Ћуприја ће наставити да негује светлу традицију иванковачких јунака и славних предака, закључио је председник Ерић.

 

Посебну атракцију представљала је реплика иванковачког трешњевог топа из којег је Стева писар погодио шатор Хафис паше.  Топ се одлично уклопио у сценски приказ који су извели глумци београдских позоришта у пратњи хора КУД-а „Железничар“ из Ћуприје.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП