ПОРАСТ ПОПУЛАРНОСТИ ДРУГИХ ДУВАНСКИХ ПРОИЗВОДА

Процењује се да у Србији због пушења превремено умре 15.000 становника годишње. Према упозорењима лекара, пушачи чине више од 90 одсто оболелих од канцера плућа и нема органа на који дувански дим не оставља последице. Наша земља је по броју оболелих од рака плућа на трећем месту у Европи, а по броју умрлих од ове болести, на другом месту, одмах иза Мађарске. Прошлогодишњи Светски дан без дуванског дима Србија је дочекала са око 32 одсто одраслог становништва које конзумира цигарете и друге дуванске производе.

Рак плућа други је најчешћи облик канцера у свету.

Пушење не само да изазива рак плућа, него је одговорно и за чак 17% смртних исхода насталих услед кардиоваскуларних обољења. Поред ових фаталних болести, пушење утиче неповољно и на органе попут гуштераче, јетре и бешике. Поражавајуће статистике за Србију говоре да је сваки трећи ученик средње школе барем једном у животу пробао цигарете а чак 11% свих средњошколаца каже да редовно конзумира дуванске производе. Упркос свим тим чињеницама, конзумација дуванских производа и даље остаје неискорењена.

С циљем подизања свести о овом проблему и допирања до што већег броја људи, потребно је едуковати најмлађе чланове популације о опасностима и здравственим ризицима које ова лоша навика носи са собом. Оно на чему се такође потенцира у оквиру досадашњих кампања јесте забрана излагања деце дуванском диму (нарочито у затвореним просторима, попут вртића, аутомобила, кафеа, играоница и сличног), али се такође наглашава и улога целокупне заједнице у подстицању постојећих пушача да се одрекну ове штетне навике, како би постали узор будућим поколењима која треба да живе без дуванског дима.

Посебна пажња се мора усмерити на активности с циљем унапређења информисаности опште јавности о последицама пасивног пушења по здравље, пре свега најмлађе популације, јер 77% младих живи у домовима где су изложени дуванском диму, односно 66% има једног или оба родитеља који пуше. Међутим, у претходној деценији, у свету и у Србији је у порасту употреба дуванских и никотинских производа који раније нису били на тржишту или је њихово коришћење било ограничено на неке земље или поједине циљне групе као што је то у случају наргила.

Истраживања спроведена у Србији показују пораст популарности других дуванских и никотинских производа. Као и у многим другим земљама, у Србији су се претходних година на тржишту појавили загревани дувански производи. Код ових производа дуван се загрева на нижој температури у поређењу са пушењем цигарета, чиме се ствара аеросол који садржи различите супстанце. Ради се о производима који садрже никотин и који код младих који никада нису користили друге дуванске производе може довести до стварања зависности и преласка на друге дуванске производе. Због чињенице да су ови производи нови на тржишту, нема довољно података о дугорочним ефектима њиховог коришћења. У Србији је ове производе икада током живота користило 7,0% ученика првих разреда средњих школа. Стога се у оквиру Националног дана без дувана наглашава да употреба свих производа који садрже никотин изазива зависност, а да су млади посебно осетљиви на његово дејство. 

У оквиру обележавања Националног дана без дувана у календару здравља пушачи се подстичу да оставе пушење. С тим циљем Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” је у јуну 2022. године покренуо бесплатну телефонску линију. Одговори на питања пушача који размишљају да престану да пуше или су то већ одлучили, као и оних који су већ престали и покушавају да одрже непушачи статус, могу се добити сваког радног дана од 11 до 14 часова позивом на број 080 020 0002.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП