ПОВЕЋАНА БЕЗБЕДНОСТ ГРАЂАНА ПАРАЋИНА И ИМОВИНЕ ОД ВЕЛИКИХ ВОДА

Европска унија је, након поплава које су задесиле Србију 2014. године, донирала више од 170 милиона евра за отклањање последица и превенцију поплава што је чини највећим донатором. Пројекат „Реконструкција инфраструктуре за заштиту од поплава у Параћину“ је завршен. Вредност радова и опреме које је финансирала Европска унија износи 4,25 милиона евра. Тим поводом у Параћину су боравили Сем Фабрици, шеф делегације Европске уније у Србији, амбасадор Аустрије Николаус Лутероти, директор ЈП “Србијаводе” Горан Пузовић и Неда Малетић, представница Републичке агенције за јавна улагања. Домаћин им је био председник општине Параћин Владимир Милићевић, који је истакао да ће у наредном период општина Параћин радити на обнови четири моста, уз помоћ донација Владе Швајцарске.

Укупна дужина тока реке Црнице на којој су изведени радови је 10.870 метара и обезбеђена је заштита Параћина и Главице. У зависности од дела тока реке изведени су различити радови: изграђено је укупно 3.874 меара бетонских зидова за заштиту од поплава, а тамо где то није било могуће, и центру града, набављени су мобилни зидови за одбрану од поплаве дуги 350 метара. У урбаној зони је урађена нова кинета корита Црнице са зидовима од армираног бетона и дном од камена у бетону у укупној дужини од 1.970 метара, као и нови потпорни зидови у дужини од 137 метара. Корито реке је очишћено и уклањена вегетација тамо где је то било неопходно. Санирани су заштитни насипи са повећањем њихове висине и изведени радови на профилисању и проширењу корита за пријем великих вода и заштита косина корита набачајем од ломљеног камена. Изграђен је насип на десној обали реке Црнице код насеља Главица у дужини од 1.190 метара.

Поред тога су изграђене и четири бујичне преграде на притокама Црнице које би требало да током бујица ублаже брзину протока воде, смање ерозију и нанос материјала у корито низводно ка граду. Ови радови су изведени у оквиру пројекта „Реконструкција инфраструктуре за заштиту од поплава“, вредног 19,5 милиона евра, који су финансирале Европска унија (19 милиона евра) и Република Аустрија (пола милиона евра), а спровела Аустријска развојна агенција.
Овај пројекат је почео у јануару 2016. године и обухватио је радове на реконструкцији инфраструктуре за одбрану од поплава у местима која су била највише погођена поплавама 2014. године: Ваљеву, Свилајнцу, Параћину, Обреновцу и Сурчину.
Европска унија је након поплава које су задесиле Србију 2014. године донирала више од 170 милиона евра за отклањање последица и превенцију поплава што је чини највећим донатором.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП