ТИЧЕ СЕ СВИХ НАС

У Центру за социјални рад одржана је трибина поводом 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама.

Глобална светска кампања “16 дана активизма против насиља над женама” обележава више од 1700 организација у преко сто земаља. Традиционално, кампања почиње 25. новембра, а завршава се 10. децембра Међународним даном људских права. Кампања обухвата пет важних међународних датума који повезују жене, насиље и људска права, а међу њима су осим два наведена и 1. децембар Светски дан борбе против сиде, 3. децембар као Међународни дан особа са инвалидитетом, те 6. децембар када се обележава годишњица Монтреалског масакра. 25. новембар проглашен је даном борбе против насиља над женама на првом састанку феминисткиња Латинске Америке и Кариба у Боготи, 1951. године. На овом скупу жене су говориле о породичном насиљу, силовањима и сексуалном злостављању, те насиљу које жене трпе под режимима, укључујући тортуру и насиље над политичким затвореницима.

Године 1999. Уједињене нације су Резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама.

И ове године Центар за социјални рад у Ћуприји учествовао је у светској кампањи организовањем трибине на којој су стручњаци ове установе представили феномен насиља, као и механизме борбе против те учестале појаве. Без удруживања полиције, тужилаштва и суда нема ефикасног сузбијања насиља – закључено на трибини у Центру за социјални рад.

Трибини су присуствовали потписници Споразума о међусекторској сарадњи у процесу заштите жртава насиља у породици на подручју општине Ћуприја – представници тужилаштва, полиције и суда, који директно спроводе Закон о спречавању насиља у породици, као и представници других јавних установа у општини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.