др РАДОВАНОВИЋ: ВАКЦИНА ГЛАВНО СРЕДСТВО ЗА ДРЖАЊЕ ПАНДЕМИЈЕ ПОД КОНТРОЛОМ

Епидемиолошка ситуација у Поморавском округу и даље је неповољна али охрабрује чињеница да последњих десетак дана бележимо стабилизацију у броју новооболелих. То свакако даје наду да у догледном периоду, уз мере заштите и вакцинацију можемо да говоримо о неком броју од 10 одсто новоинфицираних и силазној путањи епидемиолошке криве, изјавио је у интервјуу за нашу телевизију доктор Горан Радовановић, директор ЗЗЈЗ Поморавље. – Епидемија корона вируса на територији Помораског округа траје већ 14 месеци. Уз мање и веће осцилације новооболелих, могу да кажем су највећа искакања у епидемиолошком току била у априлу, јулу и августу те да је најтежи пик био од новембра до средине јануара када је забележен и највећи број инфицираних особа и највише преминулих од последица вируса, каже др Радовановић.

Након тога је мало ситуација реклаксирана крајем јануара почетком фебруара да би смо опет ушли у овај четврти пик крајем фебруара и током целог марта. Тај пик могу рећи према подацима које Завод поседује не заостаје ни мало за оним најтежим из децембра месеца и краја новембра. Од почетка епидемије до данас у Поморавском округу смо имали око 20.000 позитивних особа, од тог броја велики део је био на кућном лечењу, један добар део је хоспитализован, али на жалост имали смо и велики број смртних исхода. Највећи број је био у децембру и можемо рећи да је децембар црни месец што се тиче короне за Поморавски округ, када смо имали близу 200 смртних случајева.

Вакцине против КОВИД-а-19 представљају главна средства за држање пандемије под контролом, у комбинацији с делотворним тестирањима и постојећим мерама превенције. Процес вакцинације на територији Поморавског округа за сада тече задовољавајуће а подаци са терена говоре да се приближавамо цифри од 11.500 грађана Ћуприје који су до сада вакцинисани неком од расположивих вакцина против корона вируса.

Завод Ћуприја је преко техничког тима Владе Србије добио велики број расхладних уређаја за чување вакцина у условима до 20 до 25 степени, што подразумева чување већих количина вакцине руског произвиђача Спутник В. За кинеску вакцину су нам неопходни само фрижидери и она је у том смислу најзахвалнија за чување и дистрибуцију. У периоду од наредних 10-ак дана очекујемо да добијемо и специјалан замрзивач за чување Фајзерове вакцине на -70 степени, тако да ћемо моћи у сваком тренутку, да када се укаже потреба вакцинишемо становнике Поморавског округа без обзира да ли су се претходно пријавили за имунизацију или не. У овом моменту доступне су све вакцине и Фајзерова и Спутњик, Синофарма тренутно нема, али се очекује нови контигент, од неких пола милиона доза врло брзо а на стању имамо и око 150 доза вакцине Астра Зенека. Очекујемо да до краја месеца, добијемо и наменско возило којим ћемо вакцине лакше дистрибуирати, што ће нам омогућити да у сваком моменту можемо да снабдемо вакцинационе пунктове вакцинама без обзира где буду лоцирани, да можемо овде, овог тренутка у Заводу у Ћуприји залеђену вакцину, да у року од пар сати одмрзнемо и да она буде већ на терену.

Доктор Радовановић још једном је апеловао на одговорност свих грађана да уколико су се већ пријавили и добили термин за вакцинацију испоштују заказано време и заврше процес имунизације. “Иако до сада јесте било спорадичних случајева инфицирања грађана који су примили неку од вакцина, њихова клиничка слика била је далеко од средње тешке и тешке док је смртан исход у потпуности искључен. То и јесте заправо суштина вакцинације, закључио је др Радовановић.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП