ОДИСЕЈА 29 ДАНА

Милун Мића Бабић у свом роману “Одисеја 29 дана” бави се Шестоаприлским ратом, односно догађајима који су се десили након што је фашистичка Немачка бомбардовала Београд. Овоме је претходило приступање Југославије “тројном пакту” и “мартовски пуч”, а након тога уследио је излазак грађана на демонстрације, када су се у већим градовима чуле пароле “боље рат него пакт”, боље гроб него роб”. Мића Бабић пише и о овим историјским тренуцима, свакако тешким по једну малу земљу, чије ране још нису зацелиле од балканских и Првог светског рата.

Роман није историјски али је историчан. Многи догађаји су стварни а поједини ликови нису измишљени већ су литерарно обрађени – рекао је аутор. У средишту пажње је више ликова. Бабић обрађује њихове судбине кроз догађаје који су их задесили. Како човек постаје зликовац и звер а како због своје доброте постаје страдалник – апострофира аутор, подвлачећи да је један од ликова у роману “Одисеја 29 дана” његов отац, који је прошао пут од Немачког заробљеништва до куће. Његова голгота трајала је 29 дана.

Гости на промоцији романа Милуна Миће Бабића “Одисеја 29 дана” били су професор доктор Предраг Јашовић и књижевник Милош Шика Милошевић. Одломке из књиге казивао је Душан Јовић, глумац трстеничког позоришта.  Промоцију је организовала Народна библиотека “Душан Матић”.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП