СВЕТСКИ ПРВАЦИ НА ПРВОМ ДРЖАВНОМ ПРВЕНСТВУ Ф34- РАДИО УПРАВЉАНИМ ЈЕДРИЛИЦАМА У ЋУПРИЈИ

Аеро клуб Ћуприја био је домаћин државног првенства Србије у категорији Ф3К – радио управљани модели једрилица на коме је наступило десетак такмичара из целе Србије и гости из Хрватске, ван конкуренције. Временски услови погодовали су такмичарима а по први пут Ћупријски Аеро клуб угостио је светског сениорског и светског јуниорског првака у једној од најпопуларнијих моделарских категорија у Европи и свету.

Аријан Хуцаљук, моделарством се бави више од 20 година и актуелни је светски првак у категорији радиоуправљаних једрилица. “Ф3К је једна од ретких моделарских техника у којој је потребна физичка снага и експлозивност у избачају једрилице, попут бацања диска каже Аријан и додаје да је у овој категорији веома важна прецизност и стрпљење.

Светски јуниорски првак зове се Марко Дамјановић и долази из околине Чаковца у Хрватској. Један је од најмлађих репрезентативаца Хрватске који је освојио златну медаљу на Светском првенству у Ф3К категорији. Каже да је од малих ногу ушао у свет авио моделарства и да је преданим радом и сталним тренинзима успео да оствари све досадашње успехе. А за врхунске резултате потребна је и врхунска опрема, каже Марко и додаје да неки од модела коштају и више хиљада евра.

Ово је једна од најатарктивнијих такмичарских категорија и веома ми је драго што смо успели да анимирамо за наше услове довољан број такмичара који ће се надметати у Ћуприји, каже Лазо Ђеорђијевски председник комисије за ваздухопловно моделарство у Ваздухопловном савезу Србије. Аеро клуб Ћуприја још једном се показао као добар домаћин а како се добар глас далеко чује, позиву на гостовање се већина пилота и моделара радо одазвала.

“Циљ нам је био да поред ултралаког летења, грађанима а нарочито младима, приближимо и неке неспецифичне такмичарске категорије а сама чињеница да смо домаћини првог Државног првенства за радио управљане моделе једрилица, говори о кредибилитету који наш клуб у ваздухопловним круговима ужива, каже Горан Стојковић, председник клуба.

Организацији Ваздухопловног савеза Србије и Аероклуба „Ћуприја“ уз подршку Министарства омладине и спорта као и Спортског савеза Србије као и генералног спонзора фирма МОТОРОЛА Србија.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП