У КОВИД АМБУЛАНТИ ДУПЛИРАН БРОЈ ПРЕГЛЕДА

Са сумњом да су инфицирани вирусом корона, лекаре ковид амбуланте Дома здравља у Ћуприји, посети од 100 до 200 пацијената дневно. Углавном је реч о лакшим и средње тешким пацијентима, док се пацијенти са озбиљнијом клиничком сликом, након тријаже, упућују на хоспитално лечење у Општу болницу.

У последње две недеље дневно се прегледа у просеку око 120 пацијената, од чега се половина јавља на први преглед, док остатак долази на контролне прегледе – каже докторка Анкица Трујић, лекар опште праксе ћупријског Дома здравља, додајући да је и даље највећи број инфицираних лица из категорије радно способног становништва, између 25 и 50 година старости.

Највећи број пацијената жали се на повишену телесну температуру, која се креће и до 39 степени, изражену малаксалост, суви кашаљ, карактеристичне болове у грлу које описују као пецкање, болове у доњем делу леђа, али и стомачне тегобе, дијареју и повраћање.

Клинички преглед у ковид амбуланти Дома здравља, објашњава докторка Трујић, поред обавезног општег прегледа и тестирања на вирус корона, обухвата и основне лабораторијске анализе. У зависности од клиничке слике и лабораторијских резултата, пацијенти се уз консултацију са специјалистом шаљу на даљу тријажу. За слабо покретне особе организовани су и мобилни медицински тимови који раде тестирање на терену.

За разлику од претходних месеци, када је интересовање за вакцинацију било далеко веће, последњих дана на вакцинационом пункту у Дому здравља гужви нема. Докторка Милена Миљковић, специјалиста опште медицине, ово затишје доводи у спрегу са све већим бројем инфицираних особа, јер је након прележаног ковида и изласка из изолације, до вакцинације потребно да прође око месец дана.

До сада је на територији општине Ћуприја вакцинисано око 28 хиљада грађана, а на вакцинационом пункту доступне су три вакцине. Највише грађана примило је кинеску “Синофарм” вакцину, затим следи “Фајзер”, док је најмање грађана имунизовано руском вакцином “Спутњик”.

Иако добар део пацијената има блажу клиничку слику, нови сој вируса много се лакше преноси. Отуд и савет лекара да грађани никако не смеју да се опусте, те да се и даље поштују мере заштите, јер до колективног имунитета једино можемо вакцинацијом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.