ПРЕТВОРИЋЕМО ОПШТИНУ ЋУПРИЈА У ТУРИСТИЧКИ КРАЈ

Месна заједница Кованица била је домаћин трибине о развоју сеоског туризма у општини Ћуприја. Према речима Јелене Петровић, директорке Туристичке организације Ћуприја, трећи по реду скуп који се бави темом коришћења туристичких потенцијала у руралним срединама организован је уочи Светског дана туризма, како би се указало на чињеницу да је од избијања пандемије коронавируса ове сезоне сеоски туризам био убедљиво најзаступљенији.

Овога пута усмерили смо се на Кованицу, Старо село и Бигреницу, јер су мештани били сведоци да је кроз њихов крај ове сезоне прошло много туриста. Пре одржавања трибине провели смо извесно време са њима, упознали њихов менталитет и локацију, и закључили да се доста интересују за бављење сеоским туризмом. Оно што им треба су информације, едукација и мере подстицаја, како би у тој намери и успели.

У оквиру IPARD програма, односно програма Европске уније за подстицаје у пољопривреди, постоји сегмент намењен сеоском туризму, такозвана Мера 7. Након дугог низа година сарадње са општином Ћуприја и бројних теренских посета, могу рећи да овај крај има прелепе пределе и добре људске ресурсе, што су важни предуслови за развој сеоског туризма – каже Горан Миљковић из Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља.

Процедура конкурисања за средства из IPARD програма јесте компликована, али захваљујући њему можете добити повраћај од 65% уложеног новца. Важи и за постојећа и за будућа туристичка сеоска домаћинства, а најбоље од свега је што у прихватљиве инвестиције, за које следује повраћај, спада широк спектар трошкова попут изградње објеката, адаптације и реновирања постојећих, опремања просторија и дворишта, па чак и трошкови израде бизнис плана.

Ћуприја још увек не спада у туристички категорисана места, па зато и боравишна такса није висока. За наш крај та такса годишње износи хиљаду динара по лежају, и заиста је симболична ако се узме у обзир колико може да се заради од сеоског туризма. Због пандемије је тако било ове године, а сигурна сам да ће бити и следеће – истиче Виолета Миладиновић из Одељења локалне пореске администрације.

Туризам је најкарактеристичнија непољопривредна делатност на селу, а улога локалне самоуправе је да, уколико препозна потенцијале у својој средини, њихов развој и подржи – објашњава Бранко Милојевић, помоћник председника општине Ћуприја.

До сада нисмо имали ниједно категорисано домаћинство за сеоски туризам, али локална самоуправа улаже велике напоре да то промени. Осим давања практичних савета и пружања стручне помоћи, Општина Ћуприја даје и новчане подстицаје преко Фонда за пољопривреду, тачније кроз субвенције за неекономске делатности у које спада сеоски туризам.

Саветујемо свима онима који желе да се баве сеоским туризмом да се обрате Канцеларији за локални економски развој, како би дошли до преко потребних средстава и што лакше категорисали своје домаћинство, закључио је Бранко Милојевић.

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП